mahlane kõrvitsakeeks
Toit

Kõrvitsakeeks valge šokolaadi glasuuri ja jõhvikatega

Kui sügis koputab uksele ja sügisega kaasas on vanaema koos oma kümne kõrvitsaga, siis muutub köök jälle maagiliseks kohaks, kus valmivad IGA PÄEV kõrvitsast hõrgutised 😀 . See kõrvitsakeeksi retsept ühendab sügisesed maitsed sidruni ja jõhvikatega, pakkudes mõnusat balanssi magusa ja hapuka vahel.

Kõrvitsakeeksi koostisosad

Kogus: 2 kõrvitsakeeksi (leivavormis küpsetatud)

Kõrvitsapüree jaoks:

  • 500 g kõrvitsat, kooritud ja tükeldatud
  • ühe sidruni mahl

Taigen:

  • 400 g toasooja võid
  • 1 tassitäis suhkrut
  • 5 suurt toatemperatuuril muna
  • eelnevalt valmistatud kõrvitsapüree
  • 1 spl vaniljesuhkrut
  • 3 tassitäit nisujahu
  • 1 spl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 3 peotäit jõhvikaid

Sidruni glasuur:

  • 300 g valget küpsetusšokolaadi
  • 3 spl võid
  • ühe sidruni koor

Tarvikud:

  • 2 leivavormi
  • 2 suuremat kaussi, 1 väiksem kauss
  • mikser

Kõrvitsakeeksi valmistamisjuhend

1. Kõrvitsapüree valmistamine:

  • Ettevalmistus: alusta kõrvitsa koorimisest ja tükeldamisest väikesteks enamvähem ühesuurusteks kuubikuteks. Väiksemad tükid küpsevad kiiremini ja ühtlasemalt.
  • Keetmine: pane tükeldatud kõrvits potti, kata veega ja keeda 15 minutit või kuni kõrvits on täielikult pehme. Seejärel kurna kõrvits.
  • Püreestamine: tee kõrvitsast püree, kasutades supilusikat või pudrunuia. Kõrvits peaks olema piisavalt pehme, et püreestamine ei nõua suurt jõudu. Lisa püreele värskelt pressitud sidrunimahl, mis lisab keeksile mõnusat värskust. Kõrvitsakeeks jääb eriti maitsev kui kasutad pähkel kõrvitsa sorti.

kõrvitsakeeks

2. Taigen:

  • Või ja suhkru vahustamine: kasuta suurt kaussi, et vahustada toasoe või suhkruga kohevaks ja kreemjaks massiks. See etapp on oluline, kuna õhurikka võikreemiga püsib kõrvitsakeeks pehme ja kohev.
  • Munade lisamine: lisa munad ükshaaval, iga kord korralikult vahustades. See tagab, et muna seguneb ühtlaselt võikreemiga, andes taignale õige tekstuur.
  • Kõrvitsa segamine: lisa kõrvitsapüree ja vaniljesuhkur, segades miksriga ühtlaseks.
  • Kuivainete lisamine: sega eraldi kausis omavahel jahu, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja sool. Lisa kuivained järk-järgult võikreemile, segades ettevaatlikult, et tainas jääks õhuline.

3. Jõhvikad:

  • Marjade lisamine: lisa ettevaatlikult taignasse jõhvikad, püüdes neid mitte purustada.

4. Küpsetamine:

  • Vormi ettevalmistamine: vooderda 2 leivavormi küpsetuspaberiga ja jaota kõrvitsakeeksi taigen vormidesse. Täida vormid umbes 2/3 ulatuses.
  • Küpsetamine: küpseta eelsoojendatud ahjus 190°C juures. Kasuta küpsetamiseks alt ja ülevalt kuumutamise režiimi (kindlasti ära kasuta pöördõhu režiimi, et vältida keeksi pealt katki minemine ja pealmise kooriku üleküpsemine). Kontrolli kõrvitsakeeksi küpsust umbes tunni pärast, kasutades puutikku või nuga.

kõrvitsakeeks

5. Glasuuri valmistamine ja pealekandmine:

  • Šokolaadi sulatamine: sulata mikrolaineahjus valge šokolaad ja või, jälgides, et segu sulaks, kuid mitte ei hakkaks mikrolaineahjus mullitama.
  • Lisandite segamine: sega sulanud glasuurile hulka riivitud sidrunikoor ja vala glasuur soojadele keeksidele vormis. Kata keeksid rohkelt jõhvikatega, patsutades neid õrnalt glasuuri sisse.

6. Jahtumine ja serveerimine:

  • Lase kõrvitsakeeksidel jahtuda ja taheneda, enne kui serveerid. Lõikamisel kasuta teravat nuga, et saada ilusad viilud.

mahlane kõrvitsakeeks

Tahad ka sellist suurt ja ägedat lõikelauda, kus saaks mugavalt suuri kõrvitsaid tükeldada? Vaata SIIA!

Kui tahad veel põnevat ideed, mida teha kõrvitsast, siis siit leiad ülimaitsva ja geniaalse kõrvitsapüreesupi retsepti.

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.